Overzicht Nieuws Contact wie zijn wij spreekuur lid worden Overlevingsgids Multiloog

'Strengere maatregelen tegen frauderende student'


logobbapp

9 november 2009. Studenten die frauderen met hun studiebeurs worden harder aangepakt. Huisbezoeken en boetes moeten studenten die onterecht beweren uitwonend te zijn en daardoor een hogere studiebeurs ontvangen, een halt toeroepen
Dat kondigt minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) maandag aan, schrijft De Telegraaf. De frauderende studenten moeten volgens de minister net zo aangepakt worden als mensen die met uitkeringen frauderen. De sociale recherche komt bij studenten op bezoek als er sterke vermoedens van adresfraude bestaan. Ook overweegt Plasterk, net als bij uitkeringsfraude, een boete van 25 procent op te leggen. Nu kan alleen het teveel ontvangen geld door een student worden teruggevorderd. Plasterk kondigde de boete in juli al aan.

Ouders beboet

Ouders en anderen die willens en wetens hebben meegewerkt aan het ter beschikking stellen van een postadres, worden mogelijk ook beboet. Ook de bewijslast wordt omgedraaid. De student moet dan in plaats van de IB-Groep aantonen dat zij uitwonend zijn. Zware gevallen van frauderende studenten moeten ook strafrechtelijk vervolgd worden. De nieuwe maatregelen moeten in 2011 wettelijk geregeld zijn, schrijft de krant. Studenten die uitwonend zijn krijgen 260 euro studiefinanciering, terwijl een student die thuis woont 95 euro per maand ontvangt. Dat schade voor de staat door frauderende studenten wordt op 80 miljoen euro geschat.

LSVb

Studentenvakbond LSVb vindt het prima dat studenten die knoeien met hun beurs, worden aangepakt. LSVb-voorzitter Gerard Oosterwijk is wel bang dat er veel studenten zijn die hier de dupe van worden terwijl hen geen blaam treft. Het gaat om studenten die zich van hun huisbaas niet op hun woonadres mogen inschrijven. Huisbazen doen dit omdat ze het zelf niet zo nauw nemen met de regels, bijvoorbeeld met de belastingen. Oosterwijk schat dat in elke studentenstad honderden studenten zijn die dit overkomt. Hij zou graag zien dat Plasterk uitzoekt hoe groot dit probleem is en er een oplossing voor verzint. Het PvdA-Kamerlid Heijnen riep de minister op de fraude aan te pakken en dat gaat hij nu ook doen. Groenlinks in de Tweede Kamer wil nog een stap verder gaan en de studiebeurs helemaal afschaffen. De partij zal deze week pleiten voor een studietaks. PvdA-Kamerlid Spekman kaartte de kwestie onlangs aan en vermoedt dat de schade voor de staat 80 miljoen euro per jaar bedraagt.

Ons land telt ongeveer 225.000 uitwonende studenten, die samen per jaar 700 miljoen euro aan beurzen ontvangen. Daarnaast gaat Plasterk de bewijslast omdraaien. Nu moet de IB-Groep, die de studiefinanciering uitvoert, aantonen dat een frauderende student thuis woont om de uitwonende beurs te kunnen terugvorderen. Straks moet een verdachte student kunnen bewijzen dat hij op kamers woont. In overleg met het openbaar ministerie wil Plasterk de zware fraudegevallen ook strafrechtelijk aanpakken. In 2011 moet de nieuwe, strenge aanpak wettelijk helemaal in kannen en kruiken zijn. Tot die tijd wordt een proef in Twente – aanpak van misbruik door allerlei bestanden te koppelen en samenwerking met de sociale recherche – uitgebreid naar andere studentensteden. Ook zal de voorlichting aan studenten en ouders een extra impuls krijgen.

 


laatste nieuws Contact met de Bijstandsbond


Bezoekadres Bijstandsbond: Da Costakade 162, 1053 XD in het gebouw Tetterode op de hoek van de Kinkerstraat ter hoogte van de Bilderdijkstraat, tram 7,17,12 en 10.